Najveće zablude o gubitku kose

Možemo pričati o mnogo tema gdje se možemo složiti sa nekime ili ne složiti, ali nekako nam se čini da kada pričamo o zdravlju ili bolestima onda tu najviše pokupimo uvjerenja koja su najčešće netočna. Bilo bi zanimljivo znati tko uopće započne sa neistinitim činjenicama, ali nakon nekog vremena one se brzo prošire i postanu svakodnevnica.

U ovom tekstu pisati ćemo o najvećim zabludama i neistinama kada su zdravlje i gubitak kose u pitanju. Kada se radi o gubitku kose to nije ništa novo, već je to dio ljudske kulture od davnina. Otkada su nastale prve dokumentacije o gubitcima kose, pojavili su se razni mitovi. Pa evo nekoliko uobičajenih zabluda koje će vam možda pomoći da steknete neki uvid u ono što uzrokuje ili ne uzrokuje gubitak kose, te da vam pomogne da što prije učinite neki korak po tom pitanu. Pa krenimo redom:

  • Najčešće se to događa samo muškarcima

To jednostavno nije istina, jedino što kod žena to izgleda drugačije jer njihovo stanjivanje bude posvuda po malo, dok muškarcima kosa počne jako opadati na tjemenu i blizu sljepoočnica. Primjerice samo u Sjedinjenim Američkim Državama više od 30 miliona žena imaju problem sa androgenom alopecijom odnosno sa prekomjernim gubitkom kose.

  • Gubitak kose je genetski nasljedan prenesen od oca

Istina je da ćelavost nasljedna, ali nije istina da se prenese samo sa očeve strane, nego se isto tako može naslijediti i od majke. Važno je znati da što je više muškaraca u vašoj familiji djelomično ili potpuno ćelavo, veća je vjerojatnost da ćete i vi prije ili kasnije izgubiti kosu. Međutim, isto tako sa zdravijim načinom života ni to ne mora biti preduvjet.

  • Gubitak kose događa se samo starijim muškarcima

Iako se gubitak kose kod muškaraca može pojaviti u bilo kojoj dobi nakon puberteta, najčešće započinje sredinom dvadesetih. Budući da je gubitak kose postupan, potrebno je više godina da to dosegne napredniju fazu ćelavosti. Međutim što ranije počne gubitak kose, to je vjerojatnije da će konačni rezultat biti veći gubitak kose.

  • Tretmani gubitka kose ne pomažu

Ovisi o kojim tretmanima ili lijekovima pričamo, ali generalno ovo nije istina. Istina je da mnoge farmaceutske tvrtke doslovno podvaljuju razno raznu „kemiju“ koja ili ne pomaže ili čak još pogoršava stanje i može dodatno ubrzati gubitak kose. Potrebno je biti oprezan kada su tretmani u pitanju, ali ono što je gotovo sigurno da nikada nećete pogriješiti ako kosu tretirate sa raznim biljnim pripravcima pogotovo ako ste sigurni da su proizvodi organski. Ono što sa sigurnošću možemo potvrditi je da takvih proizvoda danas ima sve više, jedino pripazite da se ipak radi o kvalitetnim proizvodima što ne znači nužno da oni moraju biti i puno skuplji.

  • Stres je veliki uzročnik opadanja kose

Definitivno se možemo složiti da su određeni traumatični događaji povezani sa gubitkom kose, kao npr. kod kroničnih bolesti, gubitka voljene osobe, ganjanje karijere koja donosi stres itd. Međutim, vrste gubitka kose povezane s visokim stresom obično su telogeni odljev (faza mirovanja u kojoj folikule dlake prestaju rasti). To nije nešto što ne možete ukloniti, međutim potrebno je započeti sa nekim tretmanom kako bi nove dlake čim prije počele rasti.