Najbolja i najgora hrana za kosu

Znamo li uopće koliko je dobra hrana bitna za zdravu kosu? Pretpostavljamo da većina ljudi zna, ali znamo li što je uopće dobra i zdrava hrana? E tu već dolazi do problema, jer većina njih ne zna ili nije sigurna koje su to namirnice koje blagotvorno djeluju na čitavo tijelo, uključujući naravno i kosu. Zašto smo toliko zbunjeni i nesigurni kada je u pitanju koja hrana je zdrava, a koja štetna, ide na dušu raznim prehrambenim industrijama kojima je samo cilj da se njihovi proizvodi sve češće prodaju, ne mareći pritom za naše zdravlje. Oni su samo jedan mali dio kolača kako današnji svijet funkcionira, kažemo mali, jer primjerice puno veći dio kolača u svemu ovome zauzima farmaceutska industrija. Razne reklame na televiziji od spomenutih industrija neće vam prikazati onu pravu istinu što je najbolje za vas, već im je samo cilj da kupite njihov proizvod koji će vas još dodatno zakiseliti i  naštetiti vaše zdravlje. Većina nas zna onu poznatu rečenicu slavnog doktora medicine Hippokrata, a koji je rekao citiram: Neka vaša hrana bude lijek, a lijek neka bude vaša hrana. Pa idemo sada vidjeti prvo koja je najbolja, a poslije toga i koja je najgora hrana koja vam sigurno može pomoći kako kod zdrave kose, tako i kod čitavog organizma.

Čudan je ovo svijet kada još postoje neka istraživanja koja rade analize koliko je zapravo voće i povrće zdravo za naše tijelo. Da ne ulazimo dublje u ovu temu, sve su to stvari kako bi nas dodatno odmaknule od prave isitne i učinile nas nesigurnima. Zapravo, stvari su vrlo jednostavne, postoje 2 kemijska stanja u tijelu za koja postoji Ph ljestvica. Dakle, sve što je ispod Ph 7,4 je kiselo stanje, a iznad toga je alkalno. Što je tijelo alkalnije, znači i da je zdravije, a tako vrijedi i obrnuto. Što se kose tiče, nemojte misliti ako imate problem sa kosom bilo da se radi o opadanju, rastu ili nekom drugom problemu, da je problem samo u kosi, jer u većini slučajeva nije tako. Više o problemima i razlozima biti će govora u nekom drugom članku.

Svakako u samom vrhu nabolje hrane za kosu su špinat i mrkva, a pogotovo kada je riječ o soku ovih namirnica. Mrkva je bogata vitaminom A koji pomaže kosi da bude sjajna, špinat sadrži željezo i kalcij, jako važne minerale za kosu. Bilo koje zeleno lisnato povrće dobar je izvor vitamina i minerala koji su prijeko potrebni za zdravlje vaše kose.

Orašasti plodovi odličan su izvor cinka koji pomaže zaštiti kosu. Važan mineral za koju, a kojeg ima u orasima je selen. Selen je ključan za zdravlje vlasišta tako što pomaže u rastu nove kose i sprječava gubitak kose, ubivši slobodne radikale. Stoga svakako ubacite u svoj dnevni jelovnik orase, indijske ili brazilske oraščiće.

Cjelovite žitarice su također važne za kosu, zbog vrlo hranjivih tvari koje sadrže u sebi, a to su cink, željezo i vitamin B. Dovoljno cinka u prehrani će se pobrinuti da kosa bude zaštićena, a nedostatak cinka može dovesti do gubitka ili oštećenja kose, stoga nemojte zanemarivati hranu bogatu cinkom. Osim žitarica poput zobi npr., leća, slanutak, bademi, kikiriki itd. također su bogati ovim mineralom.

Veoma bitan mineral koji nam je potreban za rast kose je jod bez kojeg štitnjača ne može normalno funkcionirati. Potrebno je biti siguran da li imate nedostatak joda u tijelu, jer u protivnom prevelika količina joda može vam naštetiti. Hrana koja je iznimno bogata jodom su alge kao npr. Mjehurasti bračić, Irska mahovina i Kelp.

Mahunarke bi se također trebale naći na vašem jelovniku. Osim što su bogate cinkom i željezom, također su veoma bogate proteinima koju su važni za zdravlje kose. Također, mahunarke su bogate biotinom koji sprječava lomljenje kose.

Proteini su neizostavan dio u zdravlju kose. Oni su „građevni materijali“ od kojih je kosa i građena, stoga nije potrebno previše pisati o tome koliko ih je važno uzimati. Ono što želimo naglasiti je da njih ima u dosta hrane, a da to nije hrana životinjskog podrijetla. Često se susrećemo sa pitanjima, a odakle mogu dobiti proteine ako ne jedem meso, ribu i ostalo. Hrana koja je bogata proteinima je slanutak, leća, špinat i ostalo lisnato zeleno povrće, sve vrste graha, grašak itd.

Prijeđimo sada na onu hranu koja osim što vam neće pomoći kod kose, a koja vam dodatno može narušiti općenito zdravlje čitavog organizma. To je bez ikakve dvojbe sva hrana životinjskog podrijetla. Definitivno najgora hrana koju možete staviti u vaše tijelo su mlijeko i svi mliječni proizvodi, bilo da se radi o jogurtu, razni čokoladni napici, bijela kava i sl. Odmah iza mlijeka slijedi meso, posebno mesne prerađevine.

Proteini su veoma bitni za rast kose, međutim danas će vam većina „stručnjaka“ reći kako su životinjski proteini najvažniji izvor proteina za zdravu kosu, što je daleko od istine. Čak štoviše, oni će vam naškoditi, kako kosi, tako i općenito zdravlju.

Svi znamo kako je takozvani „fast food“ vjerojatno i najgora hrana, međutim morate znati da vam i ostali načini pripreme ovakvih vrsta namirnica neće pomoći u rješavanju zdravstvenih problema, štoviše dodatno će ih i pogoršati. Ako želite imati zdravu kosu, to su stvari ako ih konzumirate koje morate izbaciti iz svog jelovnika. Sva pržena hrana također neće vam biti od pomoći u rješavanju problema sa kosom. Sve je to masna hrana koja ima jako malo vitamina i minerala, a koji vam pomažu da imate lijepu i zdravu kosu. Svakako biste trebali pripaziti i koja pića koristite. Zapravo se vrlo malo pažnje posvećuje o tekućinama koju svakodnevno unašamo u naše tijelo. Svi gazirani sokovi, kava (pogotovo sa mlijekom), mliječni napici, energetska pića i ostalo, dodatno vam mogu naštetiti kosi. Stoga također počnite voditi računa oko tekućine koju unašate svakodnevno u vaše tijelo.